«Piperødåsen i Råde»

Forfatterne av boka «Kortreiste topper i høyreist skog» vil gjerne ha kommentarer og ev. rettinger til dette kapitlet. Bruk kommentarfeltet nedenfor.

Dette skreiv forfatter Anders E på Facebookgruppa «Turer i Østfold» 18. april 2021. Vi nærmer oss kanskje lokaliseringa av de egentlige Danserfjella?:

Mystiske Danserfjella!

I går var jeg på et soloraid i Råde, i tjukke skauen øst for Vansjø, ikke flatlandet eller den blide kysten. Jeg ville opp på Danserfjell, nærmere bestemt den sørligste av tre alternative (!) plasseringene av dette som Kartverket mener er Rådes høyeste. Og her har jeg verken på denne gruppa eller andre funnet turer folk har gått. Jeg traff folk bare ett sted, tre mann på et lite sagbruk like øst for Gillingsrød. Bildene med tekst pluss kartet forklarer turen. Det er ganske sti- og veilaust og ingen skilting før jeg kom ned mot Veteåsen i sør. Men litt opp i høyden dominerer furua, og da blir det lyst og trivelig. Før det på to lange åser blir helt åpent. Men bildene avslører et par av fylkets (Østfolds!) aller flotteste og ennå ikke tilgrodde UTSIKTER! Det er greit å gå også for en med et kne som krangler litt. Måtte bare gjennom ett hogstfelt, med kvist og kvas. Begge «Danserfjella» har høye stup mot vest, så jeg måtte gå litt langs dem for å finne ruter opp. Det ble drøyt 10 km i alt. En fin bekk med drikkevann gjennom Bjørndalen på vei tilbake. Begrensa parkering her, men noen lommer langs veien. Må enten gå over gårdstun eller jorde (upløyd i går).Men så om mysteriet med Danserfjella, eller to – 2 – mysterier: Hva betyr navnet? Og hvor er fjella egentlig? I tur- og kulturboka «Kortreiste topper i høyreist skog» (til salgs i bokhandlene og her: https://ostfoldtopper.wordpress.com ) skriver vi i kapitlet om den høyeste toppen i Råde: «På et kart i «Historisk atlas over Råde» av Sverre Oskarson fikk vi oppklart en praktisk talt autorisert misforståelse: Danserfjella er ikke navnet på hele området, men bare på to topper eller små «fjellvidder» omtrent en kilometer sørvest for Piperødåsen. Kartverket med flere må skjerpe seg: På listene over kommunetoppene kaller de høyeste topp i Råde for Danserfjella, og på alle kart vi har sett, unntatt Oskarsons, er hele området merka Danserfjella. Disse to høydedraga er begge rundt ti meter lavere enn Piperødåsen. Også en eldre mann fra området, som Bjørn hadde fått i tale, var klar på at Danserfjella bare var dette avgrensa området.Som om ikke det er nok, så er «Dansebierg» tydelig avmerka enda lenger sør på det militære Kvadratmiilkart (nr. 26) fra 1776, faktisk over to og en halv kilometer sør for kommunetoppen. Kanskje fjellet har fått navn etter evnen til å valse rundt i terrenget?»Etter denne turen heller jeg mer og mer til at disse nakne, flate toppene, for ikke å si viddene, øst for Gillingsrød, på henholdsvis ca. 95 og 117 m.o.h., er de egentlige Danserfjella. Men skriv for all del om dere har annen kunnskap om dette!PS: Jeg gikk ikke til Langklo, litt østafor, som er høyere; 122 m.o.h. Den er skogkledd og innbyr ikke til dans. Isteden stakk jeg nedom Vetaåsen, et mer kjent turmål og med god vei helt opp, anlagt for 120 år siden for kanonstillingene der, som skulle forsvare oss mot svenskene om de ville hindre unionsoppløsning

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: